Teamontwikkeling

Nieuwe situatie

De uitdagingen waar onze klanten voor staan vragen om een vernieuwende aanpak op het gebied van teamontwikkeling. De bestaande modellen zijn te statisch om geldig te zijn in de dynamiek van de huidige tijd. Deze dynamiek wordt veroorzaakt door o.a. ontwikkelingen als de netwerksamenleving, de mogelijkheden van informatietechnologie en de kanteling in het  ‘machtsdenken’ naar denken in termen van authenticiteit en kracht.

Dit leidt ertoe dat we in de praktijk van alledag niet ‘de luxe’ hebben dat een team gedurende een lange periode in dezelfde samenstelling in tact blijft en dat iedereen altijd ter plekke aanwezig is. Teams zijn zeer wisselend van samenstelling in de loop der tijd. Teamleden werken op verschillende plekken en tijdstippen aan één resultaat. De leiderschapsrol kan wisselen over de verschillende teamleden met verschillende talenten. Grenzen vervagen door de noodzaak van samenwerken in de keten bij complexe vraagstukken.

Nieuwe antwoorden

De marinier, Hans Heyda, en de psycholoog,  Franke Jongsma, hebben nieuwe concepten bij en met klanten ontwikkelt die inspelen op de dynamiek van de huidige tijd.

Eenheidsontwikkeling

Om ongeschonden terug te keren na een levensbedreigende missie in het buitenland, om olympisch kampioen te worden, om een innovatief ontworpen station op tijd en binnen budget te bouwen of om met je managementteam leiding te geven aan een veranderproces naar zelfsturing moet je een eenheid zijn.

Een eenheid zijn, betekent dat je één bent met:
• jezelf: je bent zelfbewust en zet jezelf in op je kracht;
• je team: je voelt jezelf vertrouwd in het team, waardeert de ander en samen met de anderen haal je het ultieme resultaat;
• je omgeving: als eenheid weet je wat er in je omgeving gebeurt en weet je daar effectief mee om te gaan.

Een eenheid werkt samen aan een uitdagende, soms bijna onmogelijke opgave onder onvoorspelbare en complexe omstandigheden. Een eenheid werkt als vanzelfsprekend en onvoorwaardelijk samen en handelt volledig afgestemd op de omgeving en het hogere doel, waardoor het een topprestatie levert en impact creëert. Om een eenheid te worden moet je uit je comfortzone komen.

Klanten

Centurio heeft de laatste jaren op het gebied van eenheidsontwikkeling de volgende klanten begeleid:

  • Rijksvastgoedbedrijf, procesbegeleiding op ambitie samenwerken bij het project renovatie Herman Gorter complex

  • Station Driebergen Zeist, samenwerking tussen team opdrachnemer (BAM) en opdrachtgever (ProRail)

  • Boskalis: begeleiding eenheidsontwikkeling projectteam Offshore Wind Force Wikinger

  • Enexis, teamontwikkeling managementteam afdeling Engineering & realisatie Noord.

  • Gemeente Apeldoorn, team en visieontwikkeling van de teams Stedebouw en Erfgoed.

  • Station Arnhem Centraal: begeleiding van de projectteams van opdrachtgever, Prorail, en opdrachtnemer, BAM & Ballast Nedam, in de nieuwbouw van de OV-terminal